Wat is het verschil tussen een rechts- en linkshandige schaar?

Vraag je je ook af wat het verschil is tussen een links- en rechtshandige schaar? Het is meer dan een andere kleur of de vorm van de handvatten. Hoe herken je een linkse schaar?

Het belangrijkste verschil is de manier waarop de bladen zijn geplaatst. Bij een rechtse schaar (de meest voorkomende standaard schaar) gaat het blad aan de rechterkant bij het openen omhoog en het blad aan de linkerkant naar beneden.

Het maakt niet uit of je de schaar omdraait. Als je de schaar gebruikt, is het blad aan de rechterkant nog steeds aan de bovenkant. Het maakt ook niet uit of je het handvat verandert, de positie van het blad blijft hetzelfde. Pak een schaar en probeer het.

Het bijzondere aan een schaar voor linkshandigen is dat het blad aan de linkerkant naar boven gaat en het blad aan de rechterkant naar beneden.

Ben je rechtshandig en wil je weten hoe het is om met een linkshandige schaar te knippen? Probeer dan eens met een linkse schaar een cirkel en een ster uit te knippen. Als je linkshandig bent heb je dit waarschijnlijk als eens met een rechtse schaar geprobeerd – met wisselend succes. Als je een schaar hebt die niet voor jouw hand is gemaakt, wordt de lijn die je probeert te volgen tijdens het knippen bedekt of geblokkeerd. Je kunt het niet goed zien.

Scharen die zowel voor linkshandigen als rechtshandigen zijn bestaan niet

Het is ook onmogelijk dat een schaar ‘zowel voor linker- als rechterhand geschikt is’. Dit is bedacht door marketeers die de echte uitdaging niet begrijpen waarmee een linkshandig-persoon wordt geconfronteerd wanneer ze een standaardschaar proberen te gebruiken.

Het goede nieuws is dat je vandaag de dag verschillende scharen voor linkshandigen hebt. Niet alleen in kindermaten, je kunt ook volwassen maten kopen. Stop met aanmodderen en kies een echte linkse schaar waarmee je prettig en nauwkeurig knipt.

Kinderschaartjes met korting Bekijk alle scharen