Is linkshandigheid erfelijk bepaald?

De kans dat je iemand tegenkomt die linkshandig is is lang niet zo groot als de kans dat je een rechtshandig persoon ziet. Maar wat maakt het nu dat je linkshandig bent. Is dat erfelijk bepaald? Waar komt linkshandigheid vandaan? Waarom mensen precies linkshandig zijn, is nog een beetje een raadsel – mede omdat linkshandige mensen vaak worden uitgesloten van wetenschappelijk onderzoek , zeggen experts – en het is moeilijk te voorspellen of een kind na de geboorte links- of rechtshandig zal zijn .

De precieze reden waarom je linkshandig bent, is voor de wetenschap dus onbekend. Het heeft deels te maken met erfelijkheid, deels met omgevingsfactoren. Hoewel er zo’n 10 genen elk een stukje toe bijdragen, is hun genetische invloed op de handvoorkeur minder dan 25%. Twee rechtshandige ouders kunnen zonder duidelijke reden een linkshandig kind hebben – of omgekeerd.

Linkshandigheid komt voor in alle families en identieke tweelingen hebben meer kans om dezelfde hand dominant te hebben dan twee-eiige tweelingen en broers en zussen. Dit geeft aan dat de genen wel enige invloed hebben.

Aannemelijk is dat handigheid (links of rechts) voor 25% genetisch bepaald is en 75% door de omgeving (alles wat niet in de genen zit).