Hoe weet ik of mijn kind linkshandig is? Tips en ervaringen.

linkshandigheid kind helpen

De meeste mensen zijn rechtshandig. Er is ook een groep van 10 tot 15 procent van de mensen die linkshandig is.

Alleen:

  • Hoe weet ik of mijn kind linkshandig is?
  • Hoe kan ik mijn kind links leren schrijven?
  • Kan mijn kind oefenen met pennenstreken op school?

Dit zijn vragen die we regelmatig van ouders krijgen. De eerste maanden van hun leven zijn de meeste baby’s rechtshandig. Je kunt dan nog niet zien of je baby links is of rechts. De meeste kinderen hebben als dreumes, peuter of kleuter al een duidelijke handvoorkeur. Er zijn er die het blijven afwisselen. Er zijn er ook die met gemak beide handen gebruiken.

Vanaf welke leeftijd weet je of je kind linkshandig is?

Je ontwikkelt je voorkeurshand door te oefenen met beide handen. Zo kom je erachter welke hand je fijner vindt. Dit wordt voor het schrijven aangelegd in het brein.

Vanaf het 3e jaar wordt de handvoorkeur zichtbaar, maar kan nog wisselen. Rond het zesde jaar is het bij de meeste kinderen duidelijk of ze rechtshandig of linkshandig zijn. Op de basisschool is dat meestal in groep 3 of 4.

Hoe kan de juf of meester je kind helpen met netjes links schrijven?

De juf of meester in de klas op school weet dat de beweging om te schrijven met de rechterhand vanuit de pols komt en dat daardoor minder kracht hoeft te worden gezet. Schrijven met een gewone balpen is hierbij dan ook geen probleem. Een kind dat met links schrijft, maakt de schrijfbeweging vaak vanuit de vingers en kan hierdoor minder druk zetten. Tip: Schrijven met een linkse balpen school zoals de Maped Visio, een linkse vulpen stabilo of fijnschrijver linkshandig heeft de voorkeur.

Bekijk Stabilo Easybuddy vulpen Bekijk Maped Visio balpen