Linkshandig handwerken

Handwerken als je linkshandig bent

Als linkshandige doe je misschien ook handelingen met je rechterhand, handwerken bijvoorbeeld. Vroeger was het namelijk niet gebruikelijk om linkshandig te handwerken. Op school was het de handwerkjuf in de klas die je tegenhield als je links aan het handwerken was. Opnieuw beginnen en dan met rechts. Gelukkig is het vandaag de dag niet meer zo. Je kunt met je favoriete voorkeurshand werken. Haken, breien, borduren of zelf kleding maken… dat kan ook heerlijk met links.

Hoe kun je haken leren met je linkerhand?

De meeste patronen zijn opgezet voor rechtshandigen en deze moet je daarom spiegelen als je linkshandig bent. Een opzetlus, stokje, magische lus, half of heel…

Bij Wolplein hebben we een paar handige tips en weetjes voor je gevonden:

  • Je bol garen leg je rechts van je lichaam tijdens het haken. Met rechts hou je de spanning op de draad.
  • De meeste patronen voor haakwerkjes zijn voor rechtshandigen gemaakt. Als linkshandige haak je in spiegelbeeld. Voor het beste resultaat lees je het patroon in spiegelbeeld. Tip: print je haakgrafiek of haakdiagram in gespiegeld.
  • Haaknaalden zijn symmetrisch en die kun je zowel rechtshandig als linkshandig gebruiken.

Goede scharen voor linkshandige handwerkers

Je komt er al snel achter dat het fijn is om een goede linkshandige schaar te hebben als je met stoffen gaat werken. Het knippen van stof bij het maken van bijvoorbeeld kleiding vraagt om een scherpe en uitstekende linkshandige schaar. Er is 1 type schaar die er niet meer voor linkshandigen is: de kartelschaar. Heel jammer, want we hebben er goede ervaringen mee. De fabrikant is gestopt met het produceren van de linkse kartelscharen.

Maar er is ook goed nieuws: de bekende hulpmiddelen zijn: een naaisterschaar, kleermakersschaar. linnenschaar of stofschaar. Bij de Winkel voor Linkshandigen vind je verschillende knipwerktuigen van hoogwaardige kwaliteit waarmee je moeiteloos stof en textiel te lijf gaat. Het is belangrijk dat je de scharen alleen gebruikt voor het knippen van stof en textiel. Gebruik ze niet om bijvoorbeeld in papier of karton te knippen. Daarnaast is het verstandig niet te beknibbelen op de prijs en kwaliteit. Een goede stofschaar is het altijd waard.

Bekijk Premax Stoffenschaar Bekijk deze Linnenschaar